Oplaneti se - recikliraj 2015/04

Oplaneti se - recikliraj

Divim se kreativnim ljudima, i sama sam takva. Posebno cijenim pametne i hrabre koji ne žele nepotrebno koristiti resurse, već recikliraju. Podučavam i nove naraštaje mudro ih upućujući da kroz igru mašte, reciklirajući, stvaraju čaroliju!

25.04.2015.

Sashiko tehnika prošivanja

Sashiko (刺し子, literally "little stabs") is a form of decorative reinforcement stitching (or functional embroidery) from Japan. Traditionally used to reinforce points of wear, or to repair worn places or tears with patches, this running stitch technique is often used for purely decorative purposes in quilting and embroidery. The white cotton thread on the traditional indigo blue cloth gives sashiko its distinctive appearance, though decorative items sometimes use red thread. Many Sashiko patterns were derived from Chinese designs, but just as many were developed by the Japanese themselves. The artist Katsushika Hokusai (1760–1849) published the book New Forms for Design in 1824, and these designs have inspired many Sashiko patterns.-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0- Sashiko (刺 し 子, doslovno " malo uboda ") je oblik dekorativnog pojačanja šivanjem ( ili funkcionalni vez ) iz Japana . Tradicionalno se koristi za jačanje tačke trošenja , ili popravke istrošenih mjesta ili dekorisanje zakrpe. Ta se bod tehnika često koristi za čisto dekorativne svrhe prošivanjem ili vezenjem . Bijela pamučna nit na tradicionalnoj indigoplavoj tkanini daje svoj ​​prepoznatljiv sashiko izgled , mada se za prošivanje ponekad koristi i crvena nit Mnogi Sashiko obrasci su izvedeni iz kineskog dizajna. Mnoge sheme/obrasce prošivanja osmislili su i sami Japanci . Umjetnik Katsushika Hokusai (1760-1849) objavio je knjigu novih obrazaca za sashiko dizajn 1824. a ti dizajni i danas inspirišu mnoge Sashiko uzorake .-------------------------- sashikodesigns

24.04.2015.

Nova tehnika

Započeli smo novo 'motanje' papira. Očekivati je zanimljive proizvode. Sviđa im se, to je najvažnije.

10.04.2015.

Dovršena

Čini mi se da je moguće zaustavljanje u prošivanju. Djeluje kao nenametnuta cjelina. Svako dodavanje djeluje kao pretrpavanje tako da ostavljam u ovom obliku. Nadam se da će biti od omiljenih krpica, predugo stoji skupljajući prašinu.

08.04.2015.

Najnovija opsesija - prošivanje

Dugo vodim ovaj blog. Bio je prepoznatljiv po domeni krpice.blogger.ba Pa sam ga obrisala nakon prvog i na svu sreću jedinog hakerskog upada. Tad sam obrisala sve, i postove i posjete i sve ostalo jer sam imala dojam da je uprljano, omalovaženo, poniženo od strane osobe koja je dala sebi za pravo da nas ucjenjuje. I startala sam ponovo, iznova.Nakon skoro 9 godina pisanja, sretna sam jer znam da sam u velikoj mjeri doprinijela razbijanju kreativne tame na ovim prostorima. Ponovnim pokretanjem blogera, ponovno sam se angažirah, ovaj put bez brisanja, samo promjena izgleda, domene, nika...Oni koji poznaju moje krpice i nik lillium, nisu zalutali, dobro došli u 'novu eru' mog kreativnog zujanja i recikliranja. Pošto sam konačno iskristalisala svoj stil u moderniji boho stil, promijenjen je i nik. Novi su i kreativni radovi. Uvijek sam voljela vez, i napokon sam se počela igrati iglom u nekom izmišljenom vezu. Sad prepravljam koncem, dajem novi prepioznatljivi izgled, I super mi sve to. Znam da za ovakav stil treba imati hrabrosti, a ja, uprkos godinama, još uvijek u sebi i oko sebe pronalazim dovoljno hrabrosti, a najviše ludosti. To je moj način opstanka. Nove generacije ne vole džins, a meni je i dalje najdraži materijal. Sa vezenim motivima i iskrpljenim krpicama, ova džins jakna definitivno postaje omiljeni dio garderobe. Simolika 'bosanskog siromaštva' ali i hrabrosti opstanka. Nije dovršeno i ni sama ne znam kako će izgledati na kraju, ali, u tome i jest čar igre krpica igle i konca.

igra konca i krpica
04.04.2015.

Nakit

Požele moje vrjednice kupiti materijal za nakit ( Baziramo se na recikliranju, te osim žice i zakački rijetko šta i kupimo. Istina rijetko i nakit pravimo.) Dakle, odemo, pokupuju, dodam i svog novca, sve u svemu oko 70-tak km. Pojavilo se ushićenje, radost, pravili i napravili i naušnica (oko 80, i lančića i prstenčića i narukvica... I razočarali se. Prodale se samo jedne naušnice, skupo bilo, čaaak po 4 km. Porazgovaramo uvijek nakon prodajnih izložbi o utiscima.Zaradilo se preko 100km. Zarada tokom školske godine dijeli se na dijelove: 60% za humanitarne akcije, prvenstveno naše djece ako ima potrebe, a 40% se dijeli na 2 jednaka dijela - jedan dio za nabavku materijala, drugi za njih da se počaste na kraju školske godine jednim izletom ili odlaskom na kolače ili sok. Ali nije u tom fol. akcent je na uvažavanju njih i njihovog rada. Pošto su shvatili/le da su podcijenili rad, da neki proizvodi plate i skuplje i ne prigovaraju, shvatili su da rade radi sebe, i možda svoje neke buduće zarade. Dakle, odobrila sam da se počaste sa dva para naušnica, svako od njih i dogovorili se da ne snižavamo cijene "ni pod razno" jer su i tako najjeftinije u gradu. I bilo im je lakše. Osjetili su se zadovoljnije. Sad se vraćamo recikliranju papira i "motamo" za buduće projekte. (I da, ne pišem radi samoreklame, dovoljno smo se reklamirali. Pišem čisto radi pokretanja sličnih projekata u školama. Budućnost je u recikliranju i promišljanju o iskoristivosti resursa.)

Oplaneti se - recikliraj
<< 04/2015 >>
nedponutosricetpetsub
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Kreativnost je dio mene - reciklaza izazov

Follow Dzan's board My handiwork (Moji ručni radovi) on Pinterest. Follow Dzan's board minijature on Pinterest.
Zanimljivi raznovrsni sadrzaji


Tutorial

Kreativne stranice

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
468314

Powered by Blogger.ba