Oplaneti se - recikliraj 2015/03

Oplaneti se - recikliraj

Divim se kreativnim ljudima, i sama sam takva. Posebno cijenim pametne i hrabre koji ne žele nepotrebno koristiti resurse, već recikliraju. Podučavam i nove naraštaje mudro ih upućujući da kroz igru mašte, reciklirajući, stvaraju čaroliju!

30.03.2015.

Prenamjena stvari

Samo kroz praktičnost za mene stvari mogu imati vrijednost. Diviti se nečemu jer je marka, jer je neko rekao da je vrijednost, meni lično ne znači ništa. Ne kažem da sam upravu, nije ni bitno jer ja sam takva. To je moje biće,moj razum. Volim uraditi prenamjenu, nekad uspješno, nekad ne, ali osjetim više radosti nego da kupim sebi najskuplji proizvod. Jer, to su stvari, same po sebi bez smisla, hladne, nepotrebne ljudskom biću.Samo čin stvaranja može udahnuti neku posebnost.I dalje je stvar, ali je posebna jer sam je sama kreirala i proživjela dio svoje mašte, a ne jer sam je skupo platila. A slike od presovanog cvijeća odavno sam prestala praviti, i danas su mi drage.

Komad zavjese i ukrašena saksija reciklirana kutija prve pomoći od prve pomoći do kutije za nakit komadići papira i vječni kalendar kućica od čarobnog tijesta narukvica od ivice ženskih čarapa
25.03.2015.

Naša gošća

Na sedmično druženje eko kreativaca došla je neobična gošća. Ne ide još uvijek u školu.Došla je sa sestrom, sjela...i njene ručice su već napravile čestitku, neobičnu i originalnu. A onda jedan 'selfi' i nastavlja raditi, napravila je 4 čestitke za pola sata. Nevjerovatna curica...prati je radost.

19.03.2015.

Izložbe

Nastojimo organizirati humanitarno-prodajne izložbe obilježavajući posebne datume, istražimo malo o razlogu obilježavanja tih datuma, upoznamo druge s tim podacima i pozovemo da nas posjete. Puno je obaveza oko pripreme izložbe. Svi bi htjeli biti taj dan među onima koji prezentiraju napravljeno, pa se podijelimo, mijenjamo od izložbe do izložbe. Zatim, po završetku prodaje razgovaramo o uspješnosti i interesovanjima za radove. Razmatramo šta ćemo za ubuduće i nastavimo s našim igrama. Nekad nas okupira papir, nekad, perlice, nekad salvete...ali, nikad nam nije dosadno. Ipak, puno je i onih koji se prijave i odustanu. Ne prepoznaju sebe u ovom radu, nemaju strpljenja napraviti, dovesti do kraja započeto. Šteta. Kreativnost bi trebala biti osnova igre svake majke i njenog djeteta jer će kreativno stvaranje, i nesvjesno, pomoći roditelju da pravilno usmjeri svoje dijete kroz život. A različiti su izbori i tehnike kreativnog izražavanja. Koji god da se odabere, ne može se pogriješiti. U ponedjeljak smo odlučili pozdraviti proljeće našom izložbom "Boje svjetlosti". Nakon izložbe dokumentirat ću slikom, a ovaj put par slika od 14. 2. Valentinovo, znaju zašto se obilježava, mogu i ne moraju prihvatiti razlog obilježavanja, ali - većina kupi poklon svojim simpatijama-Zar to nije ljubav osnovnoškolca?

jastučići
jastučići


16.03.2015.

Moj svijet boho stil

Nisam osoba koja se samo deklarativno zalaže za čuvanje prirodnih resursa. Živim inspirisana takvim načinom razmišljanja. Pripadam generaciji hipi-pokreta (naravno u Bosni je sve drugačije, pa i refleksija ovog pokreta) što se najviše manifestiralo u odjevanju. I danas, nakon toliko godina, vraćam se svom stilu, ali u izmijenjenom nazivu, sad je to boho stil, nazvan vjerojatno po boemima (bohemima) i bo(h)emskom načinu života. Uvijek se mladost kreativno odjevala želeći izgraditi svoj lični stil.Zato su prepravke odjeće bile nešto uobičajeno. I nesvjesno uvijek sam živjela poštujući principe recikliranja. Trenutno me zaokuplja prošivanje odjeće. Prvo sam to uradila sa kaputom koji je godinama stajao neiskorišten u ormaru jer čoha pokupi svaku dlačicu i praškicu. Svidjelo mi se te sam sad u projektu "oživljavanja" neupotrebljivih stvari poput crnog sakoa čudnog materijala. Itovremeno prikupljam inspiraciju za naredne projekte na Pinterestu www.pinterest.com/ -i skupljam svoje kolekcije. Za ovaj stil treba smoći snage i usuditi se biti drugačiji. U galeriji nekoliko slika iz moje kolekcije.

15.03.2015.

Kreativci volonteri

Kako sam zamislila i kako realiziram nastavu kreativnog stvaranja u školi: Sekcija “Eko-kreativci” ima za cilj njegovanje svijesti učenika o važnosti recikliranja u svakodnevnom životu razvijajući kreativne sposobnosti pojedinca. Naš slogan je “recikliraj – profitiraj”. Čuvanje okoliša, iskorištavanje postojećih resursa, ukazivanje na pogubnost potrošačkog društva objedinjavamo u kreativnom djelovanju izrađujući maštovite i originalne proizvode. Igrajući se s dostupnim materijalima postajemo bolji, humaniji cijeneći druge i drugačije, ali i sebe u svoj našoj posebnosti. Značaj:podsticanje kreativnosti; učenje kako se sve staro ne treba odbacivati, već pronaći novu korisnu namjenu; stvaranje i ekološko djelovanje; doprinos očuvanju životne sredine. Na časovima se: druže, uzajamno pomažu, ne vrijeđaju, uvažavaju različita mišljenja i kreativne ideje. Misija: U kreativnom neredu pronaći ljepotu mašte, stvarnosti, izbora. Vizija: Što napravimo - prodamo da bismo humanitarno djelovali. U da čim ih budućnosti kreativni rad može biti njihov biznis, mogućnosti recikliranja su neograničene. Ko ima viziju i želju da radi, ne može biti nezaposlen. Sve ostalo su izgovori.

15.03.2015.

Kreativnost mi je poput zraka

Kad ne mogu disati, ostavim sve i "radim". Tad moj rad prelazi u igru mašte i strpljenja. Ovaj put sam se poigrala komadićima trakica. Ljepilo za metal/plastiku i klipsne... Rezultat, osvježenje u "bojama svjetlosti". Inspiracija je oko nas, a moje je da potaknem svoje male kreativce i da se divim njihovim ostvarenjima. Pripremamo izložbu povodom proljeća koje već miriše bojama radosti. Ovaj put smo se usmjerili na nakit - i napravljeno je svega. I da, rad ove kreativne sekcije prepoznat je kao uspješan primjer prakse volontiranja.

naušnice od trakica
naušnice od trakica
08.03.2015.

tus- pas

Dugo je prošlo. Ipak, pisanje bloga ima svoju ljepotu, iskrenost... Malo podsjećanja na stare radove, isprobavanje vrijedi li se vratiti na blog. Mislim da vrijedi. Još ako dobijem tagove za recikliranje i kreativnost, bit će fantastično. Dobar dan blogosfero...

pernice
pernice


ogrlica
ogrlica


Oplaneti se - recikliraj
<< 03/2015 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Kreativnost je dio mene - reciklaza izazov

Follow Dzan's board My handiwork (Moji ručni radovi) on Pinterest. Follow Dzan's board minijature on Pinterest.
Zanimljivi raznovrsni sadrzaji


Tutorial

Kreativne stranice

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
468317

Powered by Blogger.ba